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Tips for making Iced Lattes

Iced latte at home

I love my coffee on ice! Yes I do, and you might already know this about me as I talked about it here long time ago.

Well, several months ago when the weather was warm and everybody else was drinking iced lattes I got invited to an event by Got Milk to learn more tips for making iced lattes, how cool is that? For me it was perfect! It also involved the kids so I was able to take Adrian, they did lots of artsy projects cause it was in an children’s Art Studio location. Can I say that it was perfect again?

We got to try several lattes made by the famous barista Heather Perry and she gave us some crucial tips to make Iced Lattes at home. I now use her tips! So if you are like me and love to drink iced lattes even though it’s 40º outside where you live read on!

Cold press for iced lattes!

Tips for making iced lattes:

  • Use a cold press. I didn’t even have one before this so I got one and it comes out delicious! Of course you can use an expresso machine too but this is an excellent option.
  • Make a coffee concentrate. I use about 2 spoons for one cup of hot water. I get 2 lattes out of it.
  • You can refrigerate the coffee for up to week. It wont taste bad if you use it for an iced latte, don’t do this if you want to drink a hot latte though.
  • For better taste use freshly ground coffee beans. We now have a grinder and it really makes the difference, it does taste like the lattes I buy in coffee shops. If you don’t have a grinder, buy a little amount at the store, not more than the amount you would use for 1 week.
I usually make the amount described here for 2 days so I don’t save it as long as a week but it that’s the amount I’ve been linking to use, sometimes I just drink it all in one day, it depends.

I fill the glass with ice to the rim because when the hot coffee comes it will melt a whole lot, I then pour the milk and I drink it mostly without any other flavor but during this event we got to try many flavored ones and one of my favorites was the Coconut Cream one so here is the recipe in case you want to try it.

Now tell me, I’m not the only one that drinks her latte cold all the time right?

Lattes for adults and art for kids

– E S P A Ñ O L –

A mi me encanta mi cafecito con leche frío y con hielo. Y me lo tomo así todos los días, a lo mejor muchos de ustedes ya saben porque una vez les conté aquí.

Resulta que hace unos cuantos meses atrás cuadno hacía calorcito y todo el mundo anda tomando cafecitos fríos me invitaron a un evento de Got Milk donde dieron tips para hacer cafés con leche y hielo, perfecto para mi! También invitaron a niños porque le evento fué en un estudio de arte infantil así que llevé a Adri. Puedo decir que fué perfecto otra vez?

Pudimos probar muchos tipos de bebidas con cafés o “Lattes” como se les dice preparadas por Heather Perry que es una barista famosa. Y fué ella misma quien nos dió los tips allí mismo. Y ahora uso los tips que ella me dió! Así que si eres como yo y te encanta tomar el café con leche frío y con hielo aunque afuera esté la temperatura por debajo de 0º, sigue leyendo!

Before and After

What a difference! He was very serious when we arrived but after a couple of art proyects and some cool drinks (no coffee!) he was having fun together with Camila!

– – –

Que diferencia! De cuando llegó que estaba super serio a después de unos cuantos proyectos y unas bebidas (sin café!) ya estaba divirtiéndode con su amiga Camila!

Tips para hacer café frío:
  • Usa una cafetera tipo “prensa fría”. Yo nunca había usado esta cafetera pero compré una y la verdad sale super bien. Porsupuesto que una máquina de hacer café expreso también sirve pero esta es otra opción si quieren probar.
  • Haz un café concentrado. Yo uso 2 cucharadas y una taza de agua y de allí saco 2 cafés con leche.
  • Puedes refrigerar el café concentrado por una semana. No sabrá malo si lo usas para hacer los cafés fríos, pero eso sí no lo uses para hacer café caliente.
  • Para que sepa mucho mejor usa el café acabadito de moler. Ahora nosotros tenemos una moledora de café y hace una GRAN diferencia, si sabe como los que te dan en los cafecitos por ahí. Si no tienes una moledora de café compra el café recién molido en la tienda pero poquito, una cantidad que te dure máximo una semana.
Yo usualmente hago la cantidad que describí aquí y la uso por dos días, no hago tanto como para guardar una semana, pero a veces lo que hago me dura sólo un día, todo depende!
Yo lleno el vaso con el hielo hasta el tope porque una vez que le pongo el café se derrite bastante, luego le pongo la leche y me gusta tomármelo casi siempre sin ningún sabor adicional pero en este evento probamos muchos sabores y hubo uno que me gustó mucho, el de crema de coco, así que aquí les dejo la receta por si lo quieren probar. 

Ahora díganme que no soy la única que se toma su cafecito frío todo el tiempo?


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4 Comments

  • Reply
    Cecy
    November 17, 2011 at 10:19 pm

    Oh, this post is sooo tasty! Thanks for the tips, Dari. I'll have to get myself a cold coffee press.

  • Reply
    Inês Seabra
    November 19, 2011 at 12:26 am

    I love iced lattes, thank you for the tips! And that recipe… yum! Gonna have to try.

    It really looks like it was a perfect day. 🙂

  • Reply
    Dariela
    November 20, 2011 at 9:29 pm

    Glad you guys liked it!! If you have questions let me know! I had to go through a learning phase with the cold press!!

  • Reply
    L.A. Story
    November 22, 2011 at 1:14 am

    Yum! I love iced lattes — well, any kind of coffee, actually. 🙂

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