Mami Talks™: Ponche Crema

Thursday, December 15, 2011

Ponche Crema

Ponche Crema

My favorite drink around the holidays has always been Ponche Crema. This is what we call Eggnog in Venezuela and it tastes very similar but not exactly the same. I think every country has it's version of Ponche Crema too, they are all similar and there are many many recipes for this simple drink.

Growing up during the holidays some of my aunts and my mom would make it to give Ponche Crema as a present, it was fun to try each different one, they all had their special taste. And if you would go to somebody's house to visit they would offer you some, either homemade or from the bottle, but there is always Ponche Crema around the holidays, otherwise it would not feel like Holiday season!

So I searched for a recipe among my family to share with you here. I had several given to me but I decided to make this one first. This is my dear aunt's recipe, maybe you want to join me and make it to have around at home for the guests during the holidays? We don't get many guests but I'll prepare myself, that way the guests might come!

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ponche Crema

12 eggs
3 cups of Rum (more or less depending on your taste)
1 cup of Brandy
cloves
2 Sweetened Condensed Milk cans
3 cups of water
1 ts of Vanilla

Mix the egg yolks with the Condensed Milk and the water, add more water if it's too thick. Add the cloves and the vanilla. Cook at low heat stirring constantly with a wooden spoon. When it starts to boil turn it off. Add the rum and the brandy,  pour into bottles, let it sit until it;s at room temperature and then refrigerate.
------------------------------------------------------------------------------------------------

This will be enough for a big bottle like the one in the picture and maybe 2 glasses more. I love to drink it on ice with a touch of strong coffee, que rico! I also made half of it without alcohol so that the kids could drink it too.

Disclosure: This is part of a sponsored campaign with the California Milk Processor’s Board and Latina Mom BloggersAll opinions are 100% my own. You can connect with the Master of the glass half full in his Facebook page or get some Positivism in his Twitter stream.

Copa de Ponche Crema

- E S P A Ñ O L -

My bebida preferida durante las Navidades es el Ponche Crema. Así le llamamos nosotros en Venezuela al Eggnog o Rompope como le dicen en México. Todos saben parecido pero no son iguales. Y muchos paises tienen su versión de Ponche Crema y su nombre. Creo que hay muchísimas recetas para prepararlo también.

En Venezuela durante las Navidades muchas de mis tías y mi mamá hacían Ponche Crema para dar de regalo, era chévere probar todos los diferentes de cada quien, cada uno con su toque especial. También si visitábamos a alguien a uno le ofrecían de seguro entre otras cosas un Ponche Crema, fuera hecho en casa o de botella pero si no habiá Ponche Crema en Navidad no era Navidad.

Así que busqué entre mi familia una receta para compartirla con ustedes aquí. Me dieron varias pero empezé por esta que fué la que hice. Esta receta es de mi tía muy querida. A lo mejor y se animan como yo a hacerla para tener en la casa y darle a cualquier visita que se aparezca por ahí? La verdad aquí no vienen muchas visitas pero ya que lo preparé a lo mejor y se aparecen!

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ponche Crema

Una docene de huevos
3/4 litro de ron
1/4 litro de brandy
clavitos de especie
2 latas de leche condensada
3 tazas de agua
1 cucharadita de vainilla

Mezcla las yemas con la leche condensada, las tazas de agua, si esta muy espesa agrega otra tacita de agua y cocina a fuego lento. Agrega la vainilla y los clavitos. Revuelve con una cuchara de madera en forma continua, cuando comienze a hervir apaga el fuego y retira la olla. Agrega el ron y el brandy. Viértelo en una botella o en varias. Deja enfriar a temperatura ambiente y mete en la nevera.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Esta receta rinde para una botella como la de la foto y un poquito más (como 3 copas). A mi me encanta tomármelo con hielo y un chorrito de café bien fuerte!! También hice una parte sin licor para que los niños tomen.

Aclaratoria: Esta es parte de una campaña patrocinada por el Consejo de Procesadores de Leche de California y Latina Mom Bloggers. Todas las opiniones son 100% mías. Pueden conectar con el Maestro del Vaso medio lleno en su página de Facebook o también obtener mensajes positivos diarios en su Twitter aquí.

11 comments:

  1. uuuumm buena vuestra tradición, la de aquí en España entre otras está la de comer polvorones y turrones y tener en casa para ofrecer a las visitas. Las fotos son muy muy bonitas. Saludos.

    ReplyDelete
  2. yummy que rico! I agree with every country has there own version of an eggnog when i moved to new jersey i learned what coquito was and let me tell u it was something i never thought i'd taste lol

    ReplyDelete
  3. ooooh! Very interesting. I'll have to try this recipe out this Holiday Season. I can't wait.

    ReplyDelete
  4. Love your Ponche!!! Stunning pics!

    ReplyDelete
  5. Que bueno Dariela, a mi me encanta esta bebida como toda venezolana.
    Las fotos estan bellas.
    Gracias por compartir esta receta la voy a hacer.
    Completalo con las hallacas en mi blog tengo mi receta familiar.
    www.latinaconestiloelocuente.com
    Feliz navidad!

    ReplyDelete
  6. Gracias chicas!!

    Ruby: I thought coquito was made out of coco! I have never tried it, one day I will!!
    Ay Silvia, que rico las hallacas, yo las compro solo para el 24. Lo que si extraño son los bollitos :)

    ReplyDelete
  7. Anonymous7:56 PM

    Once bottled how long is this good for? Also it has to remain refrigerated correct?

    ReplyDelete
    Replies
    1. It lasts for a while, yes, in the fridge for about 1 month :)

      Delete
  8. Siiii! Es una de las cosas q' mas me recuerda navidades en Venezuela. Me acuerdo q' de chiquita me lo tomaba escondida en noche buena. Lo voy a hacer sin falta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si, trae recuerdos de verdad el Ponche Crema, avísame como te queda!

      Delete
  9. I love to hear about how other Latin American countries make special recipes like this their own. Many recipes share a common background and I am fascinated by the similarities. Like this Ponche Crema and the Dominican Christmas Ponche.

    ReplyDelete

Go ahead, let's talk!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin
Web Statistics